deak.istvan
Menü
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
9. biológia
Tartalom
 
5. Term.ismeret
5. Term.ismeret : 2. Őszi kert - rövid diák vázlat

2. Őszi kert - rövid diák vázlat

  2021.09.27. 15:37


 2. ŐSZI KERT – rövid diák vázlat

 

 

 2.0. ALAPFOLYAMATOK

 Színkód: víz: kék, szén-dioxid: barna; szerves anyag / szőlőcukor: piros, oxigén: sárga.

 

 1. Fotoszintézis

 azon biokémiai felépítő folyamat, melynek során a növényi jellegű élőlények

 kis energiatartalmú vízből és szén-dioxidból

 nagy energiatartalmú tápanyagokat hoznak létre, és mellesleg oxigént bocsájtanak ki

 a napsugárzás fényenergiájának megkötésével.

 

 2. Sejtlégzés

 azon biokémiai lebontó folyamat, melynek során az élőlények sejtjei

 nagy energiatartalmú tápanyagokat oxigén segítségével

 kis energiatartalmú vízzé és szén-dioxiddá bontják

 és közben kémiai energiát nyernek.

 A sejtlégzés a lassú égés egyik fajtája. (Lassú égés a fa korhadása és a vas rozsdásodása is.)

 

 

 

 2.1. ÉVSZAKOK, tk. 30-32; mf. 21.

 

 

 1. Évszakok

Szempont

tavasz

nyár

ősz

tél

nappalok

hosszabbodnak

hosszúak

rövidülnek

rövidek

fény

sok / világos

csökken

kevés / sötét

hőmérséklet

magas / meleg

csökken

alacsony / hideg

életfolyamat

virágzás, csírázás

nő a termés

érik a termés

nyugalmi állapot

az élet

ébred

zsong

búcsúzik

szunnyad

színe

barna

zöld

sárga

fehér

 

 2. Élettelen környezeti tényezők (5) és a növények

1. Talaj (2)

 2. Víz (2)

3. Levegő (2)

4. Fény (1)

5. Hő: 20-30 oC, lombhullatás.

 

 3. Növényi szervek

 1. Öfenntartó szervek feladatai

 Gyökér (2)

Szár (2)

Levél (4)

2. Szaporító szervek

Virág

 1. Feladata: szaporodás - megporzás

 2. Megporzás: szél / rovar; virágalakulás (5)

3. Részei

Szár eredetű (2)

Levél eredetű (2): takarólevél (2), ivarlevél (2)

Termés

1. Feladata: szaporodás - új egyed

2. Részei (2)

 

 4. Betakarítás

 1. Mikor

idősáv

termény

szeptember eleje

szilva, paprika, vöröshagyma

szeptember közepe

alma

szeptember vége

szőlő, dió

október

káposzta, sárgarépa

 2. Hova (3): Verem, pince, hűtőház.

 

 5. Gyümölcsök haszna

 Egészséges táplálékok, mert sok bennük a (3) vitamin, ásványi anyag, élelmi rost.

 

 

 2.2. ŐSZIBARACKFA, tk. 35-37; mf. 23.

 

1. BÉM

 1. Besorolása: zárvatermők törzse, kétszikűek osztálya, rokonai

 2. Élőhelye: laza talaj, közepes víz, sok fény és hő – metszés; Szatymaz, 7%; Törökország

 3. Mérete: alacsony fa à 3 m.

 

 2. Szervei

 1. Gyökere: arányos, főgyökérzet

 2. Szára: fa-szár (4), kérge (2), ágrendszere

 3. Levele: lándzsás

 4. Virág: színe, nyílása

 5. Termés: csonthéjas, gyümölcs, részei.

 

 3. Emberrel való kapcsolata

 Gyümölcstermesztésünk 5 %-a

 Magvaválás és piacérettség

 Egészséges (3)

 Felhasználása (5)

 Vánkospenész.

 

 

 

 2.3. DIÓFA, tk. 38-40; mf. 24.

 

1. BÉM

 1. Besorolása: zárvatermők törzse, kétszikűek osztálya

 2. Élőhelye: termékeny talaj, vízigényes, sok fény és hő, Irán

 3. Mérete: 30 m à 10 m.

 

 2. Szervei

 1. Gyökere: sekély, főgyökérzet

 2. Szára: fa-szár (4), kérge (2)

 3. Levele: összetett, tojásdad alakú levélkék

 4. Virág: egylaki növény, porzós barkavirágzat, szélmegporzás

 5. Termés: csonthéjas, részei.

 

 3. Emberrel való kapcsolata

 Vitamin, olaj, papírhéj, felhasználás (4).

 

 

 

 2.4. SZŐLŐ, tk. 42-44; mf. 25.

 

1. BÉM

 1. Besorolása: zárvatermők törzse, kétszikűek osztálya, szőlőfélék rendje, ligeti szőlő faj

 2. Élőhelye: igénye; Örmény-felföld, Kína, Tokaj

 3. Mérete: ültetvényként 2 m.

 

 2. Szervei

 1. Gyökere: mély főgyökérzet

 2. Szára: cserje; tőke, csap, vessző, kacs

 3. Levele: nagy, bodor, karéjos, fogas

 4. Virág: rovarmegporzású, fürtvirágzat

 5. Termés: bogyótermés - részei

 

 3. Emberrel való kapcsolata

 Noé; csemege és bor, must

 Kártevők: peronoszpóra – behatol, permet, lisztharmat – felszíni, kénpor.

 

 

 

 2.5. PAPRIKA, tk. 45-47; mf. 26.

 

1. BÉM

 1. Besorolása: zárvatermők törzse, kétszikűek osztálya, burgonyafélék rendje

 2. Élőhelye: Származása, igényei (4)

 3. Mérete: 10 cm – 1.5 m

 

 2. Szervei

 1. Gyökere: sekély főgyökérzet

 2. Szára: dudvaszár

 3. Levele: tojásdad

 4. Virág: fehér szirmú, rovarmegporzású

 5. Termés: felfújt bogyótermés - részei

 

 3. Emberrel való kapcsolata

 Munkák hónapjai

 Egynyári, vitaminok (3) à C-vitamin: Szent-Györgyi Albert

 Étkezési / zöld és fűszer / piros à csípős olaj

 

 

 2.6. KÁPOSZTA, tk. 48-50; mf. 27.

 

1. BÉM

 1. Besorolása

 Zárvatermők törzse, kétszikűek osztálya, keresztesvirágúak rendje, vadkáposzta faj

 2. Élőhelye: igényei (2)

 3. Mérete: 1m.

 

 2. Szervei

 1. Gyökere: sekély főgyökérzet

 2. Szára: torzsa, dudvaszár

 3. Levele: kerek, borulás, főerezetes

 4. Virág: keresztes

 5. Termés: becő, kétéves, vermelés.

 

 3. Emberrel való kapcsolata

 Vitaminok

 Savanyítás

 Fajták

 Káposztalepke