deak.istvan
Menü
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
9. biológia
Tartalom
 
10. Biológia
10. Biológia : 5.11.2. Egyedfejlődés 2. - A termés

5.11.2. Egyedfejlődés 2. - A termés

  2017.05.13. 07:16


 5.11.2. EGYEDFEJLŐDÉS 2. – A TERMÉS, B10M: 197-198.

 

 1. Bevezetés

 1. Fogalma, kialakulása, részei

 Termés: A zárvatermők termőjéből (magházából) a megporzás és megtermékenyítés után kialakuló szaporító képlet, mely egy vagy több magot; valamint termésfalat tartalmaz. /B10M-198./

 Megporzás és megtermékenyítés után a

 a takarólevelek, porzólevelek valamint a termő bibéje leszárad, lehull. A

 magkezdeményből   à mag, a

 termőaljból               à termésfal lesz.

 A termés két része a mag és az azt körbe záró termésfal.

 2. Működése

 A mag védelme: elsődlegesen a kiszáradástól

 A mag terjesztése

·         szél pl. gyermekláncfű, árvalányhaj, gyapot

·         víz pl. kókuszdió

·         állat pl. makk, gyümölcs.

 3. Mag

 Mag: A magvas növények (ma: nyitvatermők és zárvatermők) szaporító képlete, mely megporzás és megtermékenyítés után a magkezdeményből alakul ki.

 Részei: A mag három része a csíra, tápszövet mn. táplálószövet és maghéj.

 A csíra három része a gyököcske, rügyecske és sziklevél.

 A nyitvatermőknek sok, a kétszikűeknek két, az egyszikűeknek egy sziklevele van.

 Kétszikű pl. bab, dió, földimogyoró, napraforgó

 Egyszikű pl. búza, kukorica.

 A gyümölcs stratégiával terjedő mag általában

·         keserű, pl. csonthéjasok (barack, cseresznye), alma

·         kicsi és kemény, pl. szamóca.

 4. Termésfajták

 1. Termés – áltermés

 Termés: Kialakításában csak a termő (magház) vesz részt

 Áltermés: Kialakításában a termőn (magházon) kívül más virágrész is részt vesz.

 2. Termésfal víztartalma szerint

 A termés a termésfal víztartalma szerint lehet húsos vagy száraz. A száraz termés lehet felnyíló vagy zártan maradó. Ez adja a termések legalapvetőbb csoportosítását.

Termések

Húsos (”bocskai”)

Száraz zárt (”kamasz”)

Száraz felnyíló (”behüt”)

bogyó, csonthéjas, kabak

kaszat, aszmag, makk, szem

 

becő, vely, tok

tüsző

 3. Termőlevelek száma szerint

 Egy termőlevélből fejlődő, egymagvú: aszmag, szem

 Egy termőlevélből fejlődő, többmagvú: tüsző, hüvely

 Két termőlevélből fejlődő, egy(?)magvú: kaszat

 Két termőlevélből fejlődő, többmagvú: becő

 Egy vagy két termőlevélből fejlődő, egymagvú: csonthéjas termés

 Egy vagy több termőlevélből fejlődő: bogyótermés /NsztH-396./

 Két vagy több termőlevélből fejlődő, egymagvú: makk

 Két vagy több termőlevélből fejlődő, többmagvú: tok

 Három termőlevélből: kabaktermés /NsztH-396./

 

 Öt termőlevélből: alma áltermés /NsztH-396./

 Több termőlevélből fejlődő, többmagvú: narancstermés /NsztH-396./

 4. Terméságazat: termések szabályszerű csoportosulása, mely a virágzatból fejlődik ki.

 

 2. Húsos termések

 1. Bogyótermés /NsztH-394./

 Jellemzője

 Húsos, egy vagy több termőből alkakuló, sokmagvú termés.

 Külső termésfala a bőrszerű és színes héj,

 középső termésfala a húsos és lédús gyümölcshús,

 belső termésfala nyálkás – benne ülnek a magok.

 Előfordulása

 Szőlő (5.): a levében lévő cukorról kapta a nevét a szőlőcukor, ma már másodlagosan magtalan fajtája is van

 Burgonyafélék

 burgonya (5.) - kivétel, hogy a burgonya termése nem színes

 paprika (5.): felfújt bogyótermése van. A termésfal a zöld- és paradicsompaprikánál húsos marad, a fűszerpaprikánál azonban az érés során kiszárad. A középső termésfal óriássejtjei az üreg belseje felől jól láthatók. ”A maglécből származó rekeszfalak mirigyes bőrszövete választja ki – többnyire olajszerű cseppek formájában – a csípős ízt adó capsaicint.” /NszH-396./

 paradicsom: külső termésfala a likopintól piros. Magja olyan ellenálló, hogy áthalad az ember tápcsatornáján és a csatornarendszeren is – van, hogy szennyvíztisztító telepek komposztján kicsírázik és termést érlel.

 Datolya (7.): Az eddig említett bogyótermésekkel ellentétben ”egymagvú. Egy fáról akár 150 kg-ot is leszüretelnek.” /B7M-35./

 Arizónai óriáskaktusz (7.)

 Banán (7.) – termése másodlagosan magtalan, gyöktörzsről szaporítják.

 Továbbá: egres, ribizli, áfonya, gyöngyvirág /Zt-146./.

 2. Csonthéjas termés /NsztH-396./

 Jellemzője

 Egy vagy két termőlevélből alakul /NsztH-396./

 Külső termésfala színes héj,

 középső termésfala lédús és ízletes gyümölcshús,

 belső termésfala kemény, kősejtes csonthéj, mely bezárja a magot.

 A belső termésfal és mag egységét kőmagnak nevezik.

 Előfordulása

 Rózsafélék: kökény, szilvafa, őszibarackfa (5.)

 Bors: ”Csonthéjas termése egymagvú. Ha a termést éretlenül szüretelik le, akkor a termésfal összezsugorodva rászárad a magra, és megfeketedik. Ez a közismert fekete bors. Ha éretten szedik le a termést és meghántolják, fehér borsot kapnak.” /B7M-37./

 Diófa és mandula: kivételes hogy termésfala nem színes és felnyílik

 Kávécserje: Termése a kávébab, mely ”cseresznye formájú, éretten piros, kétmagvú. Zölden szállítják. A szemeket árusítás előtt pörkölik. A belőle készült ital koffeinje tágítja a szív és agy ereit.” /B7M-36./

 Kókuszdió: Vízen úszik, ezért a forró övezeti tengerpartokon általánosa elterjedt. Külső termésfala vízhatlan. Középső termésfala rostos és sok levegőt tartalmaz - úgynevezett úszószövetet alkot. Belső termésfala a kemény csonthéj.

 Málnatermés

 Több, önálló termőből fejlődő csonthéjas termés, melyeknek húsos része egyesül.

 Pl. málna, szeder.

 3. Kabaktermés /NsztH-396./

 Jellemzője

 A bogyóterméshez való hasonlósága miatt vértes bogyónak is nevezik.

 Nagy méretű, három termőlevélből fejlődik ki.

 Külső termésfala bőrszerű, kemény. Középső termésfala húsos – óriássejtes (a sejtek szabad szemmel láthatók /NszH-390./). A belső termésfal szivacsos válaszfalakat képez a magok körül.

 Előfordulása

 A tökfélék rendjére jellemző, pl. úritök, uborka, görögdinnye, sárgadinnye, patisszon, cukkini.

 4. Narancstermés /NsztH-396; B7M-46./

 Jellemzője

 Húsos, több termőlevélből fejlődő sokmagvú termés. C-vitaminban gazdag.

 A külső termésfal mn. terméshéj rücskös, bőrszerű, színes. Az illóolaj tartók miatt illóolajban gazdag.

 A középső termésfal  kívül fehér és szivacsos, belül a hártyás válaszfalakat képezve a gyümölcshúst gerezdekre osztja

 A belső termésfala a terméshús, amit zsákszerű, lével megtelt szőrök alkotnak. Ebben ülnek a magok.

 Részeinek szerepe

 A külső termésfal színes és illatos - hogy az állat észre vegye

 A belső termésfal az édes és lédús gyümölcshús - hogy az állat megegye

 Magva keserű - hogy az állat nem egye meg.

 Előfordulása: citrusfélék: citromfa, narancsfa, keserűnarancs mn. grépfrút, mandarin.

 

 3. Száraz felnyíló termések

 1. Becő /NsztH-392./

 Jellemzője

 Két termőlevélből fejlődő, száraz, felnyíló, hosszúkás, sokmagvú termés.

 A magok a maglécből képződő hártyás válaszfalon ülnek.

 A termésfal éréskor alulról felfelé nyílik fel.

 Előfordulása: Keresztesvirágúak rendje, pl. repce, fejes káposzta.

 Becőke: A termés hossza és szélessége kb. azonos, pl. kerti holdviola (termése a ’júdáspénze’), pásztortáska.

 2. Hüvelytermés /NsztH-392./

 Jellemzője

 Egy termőlevélből fejlődő, száraz, háti és hasi oldalán is felnyíló, sok magvú termés.

 Előfordulása: pillangósok rendje, pl. babok, lucernák, akácok, akáciák, földimogyoró.

 A zöldbab hüvelytermését még húsos állapotban szedik.

 A belső termésfalnak két rostos rétege van, melyben a rostok futása egymást keresztezi. A száradás során a rostok összehúzódnak, ami a termésfal megcsavarodását és felnyílását eredményezi.

 A lucerna hüvelytermése csigaházszerűen csavarodott.

 A földimogyoró hüvelytermése kivételes, mert a talajban fejlődik ki és nem nyílik fel.

 3. Toktermés

 Jellemzője

 Két vagy több termőlevélből alakuló, egy vagy több üregű, száraz, felnyíló, sok magvú termés. A felnyílás történhet

·         fogakkal pl. kankalin

·         kupakkal pl. beléndek

·         lyukakkal pl. pipacs, mák

·         kopácscsal pl. pompás tulipán; vöröshagyma (termőlevelek középvonalánál nyílik)

 Előfordulása: továbbá: pompás tulipán, vanília, kakaó

 Kakaócserje: ”Sokmagvú toktermése tojásdad alakú.” /B7M-36./

 4. Tüszőtermés /NsztH-390; BDL-384./

 A legegyszerűbb termés, egy termőlevélből, felső állású magházból fejlődik és több magot érlel

 Száradás hatására az ún. hasi varraton, alulról felfelé nyílik

 ”Jellemző a boglárkafélék családjára. A mocsári gólyahírnek tüszőcsokra jön létre.”

 Előfordulása

 Az alma áltermés valódi termés része. Az alma esetében az öt tüszőtermés (rekesz) pergamenszerű falú és kétmagvú.

 

 4. Száraz zárt termések

 1. Kaszattermés

 Jellemzője

 A makkterméssel azonos módon: száraz, zárt, egymagvú termés, ahol nem nő össze a termésfal és a maghéj. Ezért lehet a szotyiban lévő magot könnyen megtisztítani a termésfaltól.

 ”Két termőlevélből és alsó állású magházból képződik.” /BDL: 188-189./

 Egyes esetekben a csészelevelek repítőszőrré módosult bóbitát alkotnak, mely a termés csúcsán áll. Az ilyen termés széllel terjed, pl. pongyolapitypang más néven gyermekláncfű.

 Előfordulása: jellemző a fészkesekre, pl. napraforgó termése a ”szotyi”.

 2. Makktermés

 Jellemzője

 A kaszatterméssel azonos módon: száraz, zárt, egymagvú termés /T6M-95./, ahol a termésfal nem nő össze a maghéjjal. Ezért lehet a kiszáradt tölgy vagy mogyoró magját a termésfalnak ütközve ”kotyogtatni”. A termésfal fásodott.

 Jellegzetesek a termést védő kupacslevelek (fellevelek), melyek összenőve a rendnek nevet adó kupacsot alkotnak. A kupacs formája változatos: a

·         tölgyeké csésze alakú, a kiszáradt termés ”kotyog”

·         bükkfáé felnyíló, rojtos, szúrós.

·         k. gyertyáné háromkaréjú repítőszárny

·         a vad- és szelídgesztenyéé tüskés.

 Előfordulása

 Kupacsosok rendje, pl. tölgyek (kocsányos és kocsánytalan tölgy, csertölgy), bükk, vad- és szelídgesztenye.

 Különleges változatai

 ”Lependéktermés: két termőlevélből képződött szárnyas makk. Jellegzetessége a termésfal külső rétegéből kifejlődő repítőfüggelék. Pl. szil, kőris.” /BDL-220/

 ”Az ikerlependék-termésben két lependéktermést villás terméstartó kapcsol össze, pl. juharfajok.” /BDL-174./

 Makkocska: a makkterméstől abban tér el, hogy a két termőlevélből utólagos feldarabolódással négy apró termés keletkezik, melyeket csészelevelek borítanak. Az ajakosokra jellemző, pl. mezei zsálya.

 3. Aszmag

 Jellemzője

 A makkterméssel azonos abban, hogy: száraz, zárt, egymagvú termés, melynél nem nő össze a termésfal és a maghéj.

 Általában lényeges különbség, hogy sok termés fejlődik egymás mellett – és így terméscsokrot alkot.

 Előfordulása

 Erdei iszalag: a bibéből repítőszőr fejlődik

 Tavaszi hérics: aszmagcsokor

 Csoportos termésű rózsafélék pl. szamóca, csipkebogyó.

 4. Szemtermés

 Jellemzője: Száraz, zárt, egymagú termés, melynek termésfala szorosan összenőtt a maghéjjal.

 Előfordulása: Jellemző a pázsitfüvekre.

 

 5. Táblázat

Termés

Tanult típusnövények

bogyó

Paradicsom, Paprika, Burgonya (6.); Arizónai óriáskaktusz, Banán (7.)

csonthéjas

Szilvafa (a.), Őszibarackfa, diófa (6.); Kókuszpálma, Kávécserje, Bors (7.)

kaszat

Napraforgó (6.)

makk

Kocsánytalan tölgy (6.); Bükkfa, K. gyertyán (7.)

szem

Közönséges búza, Kukorica, Angolperje (6.)

becő

Vadkáposzta - kelkáposzta (6.)

hüvely

Lucerna (6.), akáciák (7.)

tok

Vöröshagyma, Pompás tulipán (5.); Fehér fűz, Fekete nyár (6.), Kakaófa (7.)

áltermés

Gyepűrózsa (6.)

 

 6. Áltermés

 Fogalma: A termés kialakításában a termőn kívül más virágrész is részt vesz.

 1. Almatermés /BDL-19./

 Jellemzője

 Öt termőlevélből és alsó állású magházból fejlődik. Csutkája az öt tüszőtermés.

 Vacokból                   à színes, viaszos, bőrnemű héj, és a húsos és édes gyümölcshús egy része.

 Sziromlevélből           à a húsos és édes gyümölcshús másik része.

 Termésfalból              à öt viaszos, hártyás, pergamenszerű rekesz

 Magkezdeményből    à öt pár, barna és keserű mag.

 ”A körte terméshúsában kősejtek vannak. A felül elszáradva megmaradó öt csészelevél a termő alsó állását bizonyítja.” /BDL-19./

 Előfordulása: alma, körte

 2. Eper

 Jellemzője: Az egyes makkocskákat az elhúsosodó lepellevelek burkolják.

 Előfordulása: Eperfa.

 3. Csipkebogyó

 Jellemzője: Több, önálló termőből fejlődő aszmag termés, melyek az elhúsosodó, serleg alakú vacokba süllyednek.

 Előfordulása: Gyepűrózsa.

 4. Szamóca

 Jellemzője: Az egyes aszmagtermések az elhúsosodó, kúpos vacokba süllyedtek.

 Előfordulása: Szamóca.

 

 7. Termőképesség

Egyszertermő

fogalma

példája

egyéves

tavasztól őszig él

termesztett búza, kukorica, paprika, paradicsom

kétéves

tavasztól a következő év őszéig él

vadkáposzta, vöröshagyma

sokéves

több évig él de csak az utolsóban terem

agave

Évelő

sok éven át él és terem

őszibarackfa, pompás tulipán