5.11.2. Egyedfejlődés 2. - A termés
2017.05.13. 07:16
5.11.2. EGYEDFEJLŐDÉS 2. – A TERMÉS, B10M: 197-198.
1. Bevezetés
1. Fogalma, kialakulása, részei
Termés: A zárvatermők termőjéből (magházából) a megporzás és megtermékenyítés után kialakuló szaporító képlet, mely egy vagy több magot; valamint termésfalat tartalmaz. /B10M-198./
Megporzás és megtermékenyítés után a
a takarólevelek, porzólevelek valamint a termő bibéje leszárad, lehull. A
magkezdeményből à mag, a
termőaljból à termésfal lesz.
A termés két része a mag és az azt körbe záró termésfal.
2. Működése
A mag védelme: elsődlegesen a kiszáradástól
A mag terjesztése
· szél pl. gyermekláncfű, árvalányhaj, gyapot
· víz pl. kókuszdió
· állat pl. makk, gyümölcs.
3. Mag
Mag: A magvas növények (ma: nyitvatermők és zárvatermők) szaporító képlete, mely megporzás és megtermékenyítés után a magkezdeményből alakul ki.
Részei: A mag három része a csíra, tápszövet mn. táplálószövet és maghéj.
A csíra három része a gyököcske, rügyecske és sziklevél.
A nyitvatermőknek sok, a kétszikűeknek két, az egyszikűeknek egy sziklevele van.
Kétszikű pl. bab, dió, földimogyoró, napraforgó
Egyszikű pl. búza, kukorica.
A gyümölcs stratégiával terjedő mag általában
· keserű, pl. csonthéjasok (barack, cseresznye), alma
· kicsi és kemény, pl. szamóca.
4. Termésfajták
1. Termés – áltermés
Termés: Kialakításában csak a termő (magház) vesz részt
Áltermés: Kialakításában a termőn (magházon) kívül más virágrész is részt vesz.
2. Termésfal víztartalma szerint
A termés a termésfal víztartalma szerint lehet húsos vagy száraz. A száraz termés lehet felnyíló vagy zártan maradó. Ez adja a termések legalapvetőbb csoportosítását.
Termések
|
Húsos (”bocskai”)
|
Száraz zárt (”kamasz”)
|
Száraz felnyíló (”behüt”)
|
bogyó, csonthéjas, kabak
|
kaszat, aszmag, makk, szem
|
becő, hüvely, tok
tüsző
|
3. Termőlevelek száma szerint
Egy termőlevélből fejlődő, egymagvú: aszmag, szem
Egy termőlevélből fejlődő, többmagvú: tüsző, hüvely
Két termőlevélből fejlődő, egy(?)magvú: kaszat
Két termőlevélből fejlődő, többmagvú: becő
Egy vagy két termőlevélből fejlődő, egymagvú: csonthéjas termés
Egy vagy több termőlevélből fejlődő: bogyótermés /NsztH-396./
Két vagy több termőlevélből fejlődő, egymagvú: makk
Két vagy több termőlevélből fejlődő, többmagvú: tok
Három termőlevélből: kabaktermés /NsztH-396./
Öt termőlevélből: alma áltermés /NsztH-396./
Több termőlevélből fejlődő, többmagvú: narancstermés /NsztH-396./
4. Terméságazat: termések szabályszerű csoportosulása, mely a virágzatból fejlődik ki.
2. Húsos termések
1. Bogyótermés /NsztH-394./
Jellemzője
Húsos, egy vagy több termőből alkakuló, sokmagvú termés.
Külső termésfala a bőrszerű és színes héj,
középső termésfala a húsos és lédús gyümölcshús,
belső termésfala nyálkás – benne ülnek a magok.
Előfordulása
Szőlő (5.): a levében lévő cukorról kapta a nevét a szőlőcukor, ma már másodlagosan magtalan fajtája is van
Burgonyafélék
burgonya (5.) - kivétel, hogy a burgonya termése nem színes
paprika (5.): felfújt bogyótermése van. A termésfal a zöld- és paradicsompaprikánál húsos marad, a fűszerpaprikánál azonban az érés során kiszárad. A középső termésfal óriássejtjei az üreg belseje felől jól láthatók. ”A maglécből származó rekeszfalak mirigyes bőrszövete választja ki – többnyire olajszerű cseppek formájában – a csípős ízt adó capsaicint.” /NszH-396./
paradicsom: külső termésfala a likopintól piros. Magja olyan ellenálló, hogy áthalad az ember tápcsatornáján és a csatornarendszeren is – van, hogy szennyvíztisztító telepek komposztján kicsírázik és termést érlel.
Datolya (7.): Az eddig említett bogyótermésekkel ellentétben ”egymagvú. Egy fáról akár 150 kg-ot is leszüretelnek.” /B7M-35./
Arizónai óriáskaktusz (7.)
Banán (7.) – termése másodlagosan magtalan, gyöktörzsről szaporítják.
Továbbá: egres, ribizli, áfonya, gyöngyvirág /Zt-146./.
2. Csonthéjas termés /NsztH-396./
Jellemzője
Egy vagy két termőlevélből alakul /NsztH-396./
Külső termésfala színes héj,
középső termésfala lédús és ízletes gyümölcshús,
belső termésfala kemény, kősejtes csonthéj, mely bezárja a magot.
A belső termésfal és mag egységét kőmagnak nevezik.
Előfordulása
Rózsafélék: kökény, szilvafa, őszibarackfa (5.)
Bors: ”Csonthéjas termése egymagvú. Ha a termést éretlenül szüretelik le, akkor a termésfal összezsugorodva rászárad a magra, és megfeketedik. Ez a közismert fekete bors. Ha éretten szedik le a termést és meghántolják, fehér borsot kapnak.” /B7M-37./
Diófa és mandula: kivételes hogy termésfala nem színes és felnyílik
Kávécserje: Termése a kávébab, mely ”cseresznye formájú, éretten piros, kétmagvú. Zölden szállítják. A szemeket árusítás előtt pörkölik. A belőle készült ital koffeinje tágítja a szív és agy ereit.” /B7M-36./
Kókuszdió: Vízen úszik, ezért a forró övezeti tengerpartokon általánosa elterjedt. Külső termésfala vízhatlan. Középső termésfala rostos és sok levegőt tartalmaz - úgynevezett úszószövetet alkot. Belső termésfala a kemény csonthéj.
Málnatermés
Több, önálló termőből fejlődő csonthéjas termés, melyeknek húsos része egyesül.
Pl. málna, szeder.
3. Kabaktermés /NsztH-396./
Jellemzője
A bogyóterméshez való hasonlósága miatt vértes bogyónak is nevezik.
Nagy méretű, három termőlevélből fejlődik ki.
Külső termésfala bőrszerű, kemény. Középső termésfala húsos – óriássejtes (a sejtek szabad szemmel láthatók /NszH-390./). A belső termésfal szivacsos válaszfalakat képez a magok körül.
Előfordulása
A tökfélék rendjére jellemző, pl. úritök, uborka, görögdinnye, sárgadinnye, patisszon, cukkini.
4. Narancstermés /NsztH-396; B7M-46./
Jellemzője
Húsos, több termőlevélből fejlődő sokmagvú termés. C-vitaminban gazdag.
A külső termésfal mn. terméshéj rücskös, bőrszerű, színes. Az illóolaj tartók miatt illóolajban gazdag.
A középső termésfal kívül fehér és szivacsos, belül a hártyás válaszfalakat képezve a gyümölcshúst gerezdekre osztja
A belső termésfala a terméshús, amit zsákszerű, lével megtelt szőrök alkotnak. Ebben ülnek a magok.
Részeinek szerepe
A külső termésfal színes és illatos - hogy az állat észre vegye
A belső termésfal az édes és lédús gyümölcshús - hogy az állat megegye
Magva keserű - hogy az állat nem egye meg.
Előfordulása: citrusfélék: citromfa, narancsfa, keserűnarancs mn. grépfrút, mandarin.
3. Száraz felnyíló termések
1. Becő /NsztH-392./
Jellemzője
Két termőlevélből fejlődő, száraz, felnyíló, hosszúkás, sokmagvú termés.
A magok a maglécből képződő hártyás válaszfalon ülnek.
A termésfal éréskor alulról felfelé nyílik fel.
Előfordulása: Keresztesvirágúak rendje, pl. repce, fejes káposzta.
Becőke: A termés hossza és szélessége kb. azonos, pl. kerti holdviola (termése a ’júdáspénze’), pásztortáska.
2. Hüvelytermés /NsztH-392./
Jellemzője
Egy termőlevélből fejlődő, száraz, háti és hasi oldalán is felnyíló, sok magvú termés.
Előfordulása: pillangósok rendje, pl. babok, lucernák, akácok, akáciák, földimogyoró.
A zöldbab hüvelytermését még húsos állapotban szedik.
A belső termésfalnak két rostos rétege van, melyben a rostok futása egymást keresztezi. A száradás során a rostok összehúzódnak, ami a termésfal megcsavarodását és felnyílását eredményezi.
A lucerna hüvelytermése csigaházszerűen csavarodott.
A földimogyoró hüvelytermése kivételes, mert a talajban fejlődik ki és nem nyílik fel.
3. Toktermés
Jellemzője
Két vagy több termőlevélből alakuló, egy vagy több üregű, száraz, felnyíló, sok magvú termés. A felnyílás történhet
· fogakkal pl. kankalin
· kupakkal pl. beléndek
· lyukakkal pl. pipacs, mák
· kopácscsal pl. pompás tulipán; vöröshagyma (termőlevelek középvonalánál nyílik)
Előfordulása: továbbá: pompás tulipán, vanília, kakaó
Kakaócserje: ”Sokmagvú toktermése tojásdad alakú.” /B7M-36./
4. Tüszőtermés /NsztH-390; BDL-384./
A legegyszerűbb termés, egy termőlevélből, felső állású magházból fejlődik és több magot érlel
Száradás hatására az ún. hasi varraton, alulról felfelé nyílik
”Jellemző a boglárkafélék családjára. A mocsári gólyahírnek tüszőcsokra jön létre.”
Előfordulása
Az alma áltermés valódi termés része. Az alma esetében az öt tüszőtermés (rekesz) pergamenszerű falú és kétmagvú.
4. Száraz zárt termések
1. Kaszattermés
Jellemzője
A makkterméssel azonos módon: száraz, zárt, egymagvú termés, ahol nem nő össze a termésfal és a maghéj. Ezért lehet a szotyiban lévő magot könnyen megtisztítani a termésfaltól.
”Két termőlevélből és alsó állású magházból képződik.” /BDL: 188-189./
Egyes esetekben a csészelevelek repítőszőrré módosult bóbitát alkotnak, mely a termés csúcsán áll. Az ilyen termés széllel terjed, pl. pongyolapitypang más néven gyermekláncfű.
Előfordulása: jellemző a fészkesekre, pl. napraforgó termése a ”szotyi”.
2. Makktermés
Jellemzője
A kaszatterméssel azonos módon: száraz, zárt, egymagvú termés /T6M-95./, ahol a termésfal nem nő össze a maghéjjal. Ezért lehet a kiszáradt tölgy vagy mogyoró magját a termésfalnak ütközve ”kotyogtatni”. A termésfal fásodott.
Jellegzetesek a termést védő kupacslevelek (fellevelek), melyek összenőve a rendnek nevet adó kupacsot alkotnak. A kupacs formája változatos: a
· tölgyeké csésze alakú, a kiszáradt termés ”kotyog”
· bükkfáé felnyíló, rojtos, szúrós.
· k. gyertyáné háromkaréjú repítőszárny
· a vad- és szelídgesztenyéé tüskés.
Előfordulása
Kupacsosok rendje, pl. tölgyek (kocsányos és kocsánytalan tölgy, csertölgy), bükk, vad- és szelídgesztenye.
Különleges változatai
”Lependéktermés: két termőlevélből képződött szárnyas makk. Jellegzetessége a termésfal külső rétegéből kifejlődő repítőfüggelék. Pl. szil, kőris.” /BDL-220/
”Az ikerlependék-termésben két lependéktermést villás terméstartó kapcsol össze, pl. juharfajok.” /BDL-174./
Makkocska: a makkterméstől abban tér el, hogy a két termőlevélből utólagos feldarabolódással négy apró termés keletkezik, melyeket csészelevelek borítanak. Az ajakosokra jellemző, pl. mezei zsálya.
3. Aszmag
Jellemzője
A makkterméssel azonos abban, hogy: száraz, zárt, egymagvú termés, melynél nem nő össze a termésfal és a maghéj.
Általában lényeges különbség, hogy sok termés fejlődik egymás mellett – és így terméscsokrot alkot.
Előfordulása
Erdei iszalag: a bibéből repítőszőr fejlődik
Tavaszi hérics: aszmagcsokor
Csoportos termésű rózsafélék pl. szamóca, csipkebogyó.
4. Szemtermés
Jellemzője: Száraz, zárt, egymagú termés, melynek termésfala szorosan összenőtt a maghéjjal.
Előfordulása: Jellemző a pázsitfüvekre.
5. Táblázat
Termés
|
Tanult típusnövények
|
bogyó
|
Paradicsom, Paprika, Burgonya (6.); Arizónai óriáskaktusz, Banán (7.)
|
csonthéjas
|
Szilvafa (a.), Őszibarackfa, diófa (6.); Kókuszpálma, Kávécserje, Bors (7.)
|
kaszat
|
Napraforgó (6.)
|
makk
|
Kocsánytalan tölgy (6.); Bükkfa, K. gyertyán (7.)
|
szem
|
Közönséges búza, Kukorica, Angolperje (6.)
|
becő
|
Vadkáposzta - kelkáposzta (6.)
|
hüvely
|
Lucerna (6.), akáciák (7.)
|
tok
|
Vöröshagyma, Pompás tulipán (5.); Fehér fűz, Fekete nyár (6.), Kakaófa (7.)
|
áltermés
|
Gyepűrózsa (6.)
|
6. Áltermés
Fogalma: A termés kialakításában a termőn kívül más virágrész is részt vesz.
1. Almatermés /BDL-19./
Jellemzője
Öt termőlevélből és alsó állású magházból fejlődik. Csutkája az öt tüszőtermés.
Vacokból à színes, viaszos, bőrnemű héj, és a húsos és édes gyümölcshús egy része.
Sziromlevélből à a húsos és édes gyümölcshús másik része.
Termésfalból à öt viaszos, hártyás, pergamenszerű rekesz
Magkezdeményből à öt pár, barna és keserű mag.
”A körte terméshúsában kősejtek vannak. A felül elszáradva megmaradó öt csészelevél a termő alsó állását bizonyítja.” /BDL-19./
Előfordulása: alma, körte
2. Eper
Jellemzője: Az egyes makkocskákat az elhúsosodó lepellevelek burkolják.
Előfordulása: Eperfa.
3. Csipkebogyó
Jellemzője: Több, önálló termőből fejlődő aszmag termés, melyek az elhúsosodó, serleg alakú vacokba süllyednek.
Előfordulása: Gyepűrózsa.
4. Szamóca
Jellemzője: Az egyes aszmagtermések az elhúsosodó, kúpos vacokba süllyedtek.
Előfordulása: Szamóca.
7. Termőképesség
Egyszertermő
|
fogalma
|
példája
|
egyéves
|
tavasztól őszig él
|
termesztett búza, kukorica, paprika, paradicsom
|
kétéves
|
tavasztól a következő év őszéig él
|
vadkáposzta, vöröshagyma
|
sokéves
|
több évig él de csak az utolsóban terem
|
agave
|
Évelő
|
sok éven át él és terem
|
őszibarackfa, pompás tulipán
|
|