6.5.2. Szubtrópusi mediterrán terület
2017.01.15. 14:10
6.5.2. SZUBTRÓPUSI MEDITERRÁN ÉGHAJLATI TERÜLET
Tankönyv 219-221. oldala
1. Területei
1. Általánosan: A földrészek nyugati partján, a 30-45 szélességi fokok között fordulhat elő
2. Konkrétan
1. A Mediterráneumban: a Földközi-tenger három földrészre kiterjedő partvidékén. Példavárosa Róma és Athén. Ennek száraz peremvidéke a Magas-Közel-Kelet, pl. Ankara, Kabul.
A Földközi-tenger partvidékéhez hasonló a Fekete-tenger és Kaszpi-tó déli partvidéke.
2. Hidegáramláshoz kötött mediterrán éghajlatok
Hidegáramlás
|
Terület
|
Város
|
1. Kaliforniai
|
Kalifornia
|
San Francisco
|
2. Kanári
|
DNy-Európa
|
Lisszabon
|
3. Humboldt
|
Közép-Chile
|
Santiago
|
4. Benguela
|
Fokföld
|
Fokváros
|
5. Ny-Ausztrál
|
DNy-Ausztrália
|
Perth
|
2. Éghajlata
1. Nyara forró és száraz.
2. Tele enyhe és csapadékos.
3. Hőingása közepes
4. Csapadéka közepes
5. Szelei: Nyáron a Földközi-tenger hűvösebb mint a környezete, ezért felette és a partvidéken is a levegő leszáll.
3. Vizei
1. Vízháztartása: Egyensúlyi, a párolgás és a csapadék megegyezik: Cs = P
2. Folyók vízjárása: Ingadozó, télen áradnak, nyáron apadnak
4. Felszínformálása
Nyáron az aprózódás, télen a mállás van túlsúlyban.
5. Élővilága
1. Biomja: keménylombú erdő, pl. paratölgy
2. Tápláléklánca: légy à k. kaméleon à vörösróka
6. Talaja: Fahéjszínű erdőtalaj vagy mediterrán vörösföld tn. terra rossa A
7. Emberrel való kapcsolata
1. Mezőgazdaság: négy ágazata van
1. Szárazművelésű gabonatermesztés (3)
A fő népélelmet a szárazművelésű gabonatermesztés adja (2): őszi búza, árpa. Ősszel vetnek, a téli esők szárba szükkentik őket, tavasszal kalászt hánynak és learatják őket. A forró nyár már csak a tarlót süti.
A szántóföldeken emellett hüvelyeseket is termelnek (3): bab, borsó, lencse.
2. Öntözött kertek és ültetvények (2):
A zöldséget: hagyma, saláta, spárga; paradicsom, paprika; káposzta, karalábé, karfiol, répa, retek, uborka, articsóka, padlizsán; földi epret
Citrusféléket: narancs, keserűnarancs = grape fruit = grépfrút = = jaffanarancs, citrom, mandarin öntözik. "A mediterrán tájakat a világ gyümölcsöskertjeinek is nevezik." /Fr9N-167./
3. Szárazművelésű fás kultúrák: Mély gyökérzetük eléri a tajalvizet, ezért öntézést nem igényelnek. A szőlő gyökere 20 méteres mélységbe is lehatolhat.
Legfontosabb a (3) szőlő, olajfa és a füge.
Mellettük jelentősek még a csonthéjasok: mandula, őszi és sárgabarack, cseresznye és meggy; valamint a paratölgy és szelídgesztenye.
4. Legelőváltó juhászat (2): Nyáron felhajtják a juhnyájat a hegyi legelőkre. Télen a síkságon legeltetnek. A kecske által letarolt erdők helyén terjedt el a macchia (mediterrán cserjebozót).
Táplálkozás: Szénhidrátban dús népélelem az őszi búza és árpa. A húsfogyasztás sokáig csekély volt és főként a tengeri halra korlátozódott. További hagyományos fehérjeforrásai a hüvelyesek. Zsírforrása az olajbogyó. Textilnövénye a len.
2. Környezeti probléma
Az erdőirtás à és talajpusztulás; másodlagos növénytársulása a macchia.
|